Општество - категорија

европоцентризам повеќе

(едн.) европоцентризмот
Вид збор: Именка, машки род
Свртување кон европската традиција, издигнување и третирање на европската над другите култури.
Англиски: eurocentrism

естаблишмент повеќе

мн. естаблишменти
Вид збор: Именка, машки род
Општествен слој (во политичкиот, стопанскиот, културниот и друг живот) што ја има привилегијата да го определува начинот на однесување, дејствување и вреднување на разните општествени средини.
Англиски: establishment
а - в - г - д - е - з - и - к - м - н - о - п - р - с - ф - х - џ