Образование - категорија

табла повеќе

мн
Вид збор: Именка, женски род
Црна штица за пишување со креда.
Англиски: blackboard Албански: drasë e zezë

таблица повеќе

мн. таблици
Вид збор: Именка, женски род
Ученичка табличка - за пишување со кондил.
Англиски: slate Албански: propozoj

теза повеќе

мн. тези
Вид збор: Именка, женски род
Научен труд, дисертација.
Англиски: thesis Албански: tezë, disertacion

тетратка повеќе

мн. тетратки
Вид збор: Именка, женски род
Хартија за пишување во форма на книга.
Англиски: exercise book

техника повеќе

техниката
Вид збор: Именка, женски род
Како област на човечката дејност и како научна гранка.
Англиски: technology Албански: teknologji

техникум повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Средно стручно училиште.

техничар повеќе

мн. техничари
Вид збор: Именка, машки род
Лице со средно техничко образование; студент по техника.
Албански: teknik

титула повеќе

мн. титули
Вид збор: Именка, женски род
Звање за висока научна квалификација.
Албански: titull

тренинг повеќе

мн. тренинзи
Вид збор: Именка, машки род
Воопшто - одгледување, школување, вежбање.
Англиски: training Албански: trajnim

третокласник повеќе

мн. третокласници
Вид збор: Именка, машки род
Ученик од трети клас.

третостепен повеќе

третостепена
Вид збор: Придавка
Што е од трет степен.
Англиски: third-degree
Примери:
Третостепена настава (настава од трет степен).

триместар повеќе

мн. триместри
Вид збор: Именка, машки род
тримесечје
Англиски: trimester

тројка повеќе

мн. тројки
Вид збор: Именка, женски род
Како школска оценка.
Албански: tresh

тројкаџија повеќе

мн. тројкаџии
Вид збор: Именка, машки род
За ученик што има главно тројки.
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш