Неменлив збор - категорија

ќарлија повеќе

Вид збор: Придавка
Оној што е во добивка, кој заработил.
Англиски: profitable Турски: kâr

ќемерлија повеќе

Вид збор: Придавка
на ќемер, засводен
Англиски: arched Турски: kemerli
Примери:
Мост ќемерлија.

ќибар повеќе

Вид збор: Придавка
кибар
Англиски: elegant Турски: kibar
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш