Неменлив збор - категорија

шаварлија повеќе

Вид збор: Придавка
Само во изразот сабја шаварлија (комично) – сабја од шамак.

шарабија повеќе

Вид збор: Придавка
Кој има боја на вино.
Англиски: reddish Турски: şarabi

шејтан повеќе

Вид збор: Придавка
немирен, несташен
Англиски: devilish Турски: şeytan Албански: shejtan, djallëzor

шен повеќе

Вид збор: Придавка
весел
Англиски: jolly Турски: şen

шербетлија повеќе

Вид збор: Придавка
Слатки со шербет.
Англиски: sweet pastry Турски: şerbetli
Силно засладен.
Англиски: sweet

шеќерлија повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со шеќер, сладок.
Англиски: sugary Турски: şekerli

шик повеќе

Вид збор: Придавка
елегантен
Англиски: chic Германски: schick
Примери:
шик дама

шик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
(како прид.) Златно обоен.
Примери:
шик перници

шишман повеќе

Вид збор: Придавка
шишкав, дебел, полн
Англиски: fatt Турски: şişman Албански: i majmë, i trashë

шкембелија повеќе

Вид збор: Придавка
Шкембав, со голем мев.
Англиски: bulbous Турски: işkembeli

шланк повеќе

Вид збор: Придавка
виток, тенок
Англиски: slender Германски: schlank

шпиц повеќе

Види и: шпиц (м.)
Вид збор: Придавка
Што е со остар врв.
Англиски: pointed Германски: spitz

што повеќе

Вид збор: Заменка
(релативна заменка) Кој, која, кое, кои - за лица и предмети - без предлог; има далеку поширока употреба од заменката „кој“, која се јавува обично во вметнати реченици особено кога се однесува на име на лице и во разни случаи од стилски и друг карактер.
(релативна заменка) Може да се однесува и на цела реченица.

шубелија повеќе

Вид збор: Придавка
сомничав
Англиски: suspicious Турски: şüpheli
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш