Неменлив збор - категорија

хаџи повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Се става пред имиња и означува дека личноста била на аџилак, било на Света Гора, било во Ерусалим.
Англиски: pilgrim Турски: hacı
Примери:
Хаџи Томо, хаџи Васил.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш