Неменлив збор - категорија

пандан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Она што служи како соодветство, како замена на некого, на нешто во некаков однос.
Англиски: counterpart

панѕирли повеќе

Вид збор: Придавка
панцирен
Англиски: armored
Примери:
Панѕурли кошула.

панѕирлија повеќе

Вид збор: Придавка
панцирен
Англиски: armored
Примери:
Кошулата панѕирлија.

панцирли повеќе

Види и: панцирен (прид.)
панцирлија
Вид збор: Придавка
панцирен
Англиски: armored
Примери:
Панцирли кошула.

парајлија повеќе

Вид збор: Придавка
параллија
Англиски: rich

параллија повеќе

параллии
Вид збор: Придавка
Што има многу пари, имот.
Англиски: rich

пастрмалија повеќе

Вид збор: Придавка
Со пастрма, што содржи пастрма.
Турски: pastırmalı Албански: pastërme

пембе повеќе

Вид збор: Придавка
розов, црвеникаст
Англиски: pink Турски: pembe
Примери:
пембе боја

пепито повеќе

Вид збор: Придавка
Што има двобојни квадратчиња во дезенот.

петимија повеќе

Вид збор: Придавка
жален, страден, мил, гален
Англиски: charming
Примери:
Имала мајка сина петимија.

пис повеќе

Вид збор: Придавка
нечист
Англиски: dirty Турски: pis

пис повеќе

Вид збор: Именка, машки род
нечистотија
Англиски: dirt Турски: pis

пишман повеќе

Вид збор: Придавка
Што се кае, што жали.
Англиски: regretful Турски: pişman

плисе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
(прид.) Што има со такви набори
Англиски: pleated Албански: plise

поп повеќе

Вид збор: Префикс
Авангарден правец во културата, уметноста, модата и др.
Англиски: pop
Што е популарен.
Англиски: pop

поп повеќе

Вид збор: Придавка
Авангарден правец во културата, уметноста, модата и др.
Англиски: pop
Што е популарен.
Англиски: popular

портабл повеќе

Вид збор: Придавка
Што може лесно да се носи, да се пренесува од едно место на друго.
Англиски: portable

проформа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Формално, за да се задоволи формата.
Англиски: pro forma Албански: proformë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш