Неменлив збор - категорија

каба повеќе

Вид збор: Придавка
(за штоф) дебел, неквалитетен
Англиски: rough Турски: kaba
(за човек) неотпорен, неиздржлив
Турски: kaba

кабил повеќе

Вид збор: Придавка
Способен, што е во состојба, што е спремен нешто да направи.
Англиски: capable Турски: kabiliyet

кабул повеќе

Вид збор: Придавка
Во состав со глаголите чини, прави, стори - се согласи, даде дозвола; прифати, даде согласност за нешто.
Англиски: acceptance Турски: kabul

каил повеќе

Вид збор: Придавка
Согласен, склон, расположен за нешто.
Англиски: inclined Турски: kail

кајмаклија повеќе

мн. кајмаклии
Вид збор: Придавка
Што има многу кајмак (обично за кафе).
Англиски: foamy Турски: kaymaklı

каки повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со боја на земја или прашина, жолтокафеав.
Англиски: khaki

калајлија повеќе

Вид збор: Придавка
калаен

капаклија повеќе

мн. капаклии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има капак.

караѓозлија повеќе

мн. караѓозлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) црноок

квит повеќе

Вид збор: Придавка
Што е ист, изедначен cо некого или нешто.
Англиски: even
Што е без долг, што е ослободен од (паричен, материјален) долг, раздолжен.
Англиски: even

келепур повеќе

Вид збор: Придавка
ќелепур

кеш повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
готови пари
Англиски: cash

кибар повеќе

Вид збор: Придавка
Што е отмен, елегантен, уреден, педантен; што е достоинствен, горд.
Англиски: elegant Турски: kibar

кимоно повеќе

Вид збор: Придавка
Што е cо несошиени, во едно парче кроени ракави.
Англиски: kimono

косар повеќе

мн. косари
Вид збор: Именка, машки род
Народен назив за месецот мај.
Англиски: May Албански: emërtim popullor i muajit maj

кошер повеќе

Вид збор: Придавка
Дозволено спрема јудаизмот.
Англиски: kosher

крмуз повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со темноцрвена боја.
Англиски: crimson Турски: kırmızı

кубелија повеќе

Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има облик на кубе; што личи на кубе.

куветлија повеќе

мн. куветлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што е силен, јак.
Англиски: strong Турски: kuvvetli

куражлија повеќе

мн. куражлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род.) куражен
Англиски: courageous

курназ повеќе

Вид збор: Придавка
итар, препреден
Англиски: sly Турски: kurnaz

куршумлија повеќе

мн. куршумлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Покриен со олово, оловен.
Англиски: leaden
(немен. по род) куршумен

кусурлија повеќе

мн. кусурлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има некаков недостаток, мана.
Англиски: flawed
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш