Неменлив збор - категорија

дарбалија повеќе

дарбалии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има дарба.
Англиски: talented

дарлија повеќе

Види и: дарбалија (прид.)
дарлии
Вид збор: Придавка
(немен по род) дарбалија

декември повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Последен, дванаесетти месец во годината.
Англиски: December Албански: dhjetor

дели повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Само со имиња.
Англиски: crazy Турски: deli Албански: deli

дикат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
внимание
Англиски: attention Турски: dikkat

дилбер повеќе

Вид збор: Придавка
(немен. по род) убав, мил, љубен, гиздав
Англиски: lovely

до повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Музичка нота.

домаќин повеќе

Вид збор: Придавка
штедлив
Англиски: thrifty Албански: kursimtar

дур повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Еден од тонските родови.
Англиски: major key

дустабанлија повеќе

мн. дустабанлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има рамни стапала.
Англиски: flatfooted Турски: düztaban Албански: shputërafshti
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш