Неменлив збор - категорија

бакарлија повеќе

мн. бакарлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има боја на бакар, обично за човек, за неговиот темен тен, за бојата на очите и сл.
Англиски: copper coloured Турски: bakır

бамбашка повеќе

Вид збор: Придавка
особен, необичен, своевиден
Англиски: completely different Турски: bambaşka

банџи повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Скокање од високо место со нозете врзани со еластично јаже.
Англиски: bungee

батал повеќе

Вид збор: Придавка
запуштен, неприбран, неуреден, запоставен
Англиски: neglected Турски: batal

баш повеќе

Вид збор: Придавка
Прв дел од полусложенка со значење - прв, главен, најдобар, најважен, првокласен.
Англиски: main Турски: baş

башка повеќе

Вид збор: Придавка
друг, посебен
Англиски: other Турски: başka

бербат повеќе

Вид збор: Придавка
нечист, валкан
Англиски: dirty Турски: berbat

берибери повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Берибери или бери-бери е невролошко и кардиоваскуларно пореметување коешто настанува заради недостаток на витамин Б1.
Англиски: beriberi

бесалија повеќе

мн. бесалии
Вид збор: Именка, машки род
човек од збор

бетер повеќе

Вид збор: Придавка
полош
Англиски: worse Турски: beter

биринџи повеќе

Вид збор: Придавка
прв, најдобар, најспособен
Англиски: first Турски: birinci

бланко повеќе

Вид збор: Придавка
Неиспишан, непополнет (обично во изрази: бланко-кредит, бланко-меница, бланко-потпис).
Англиски: blank Албански: blanko, i zbrazët

бојлија повеќе

мн. бојлии
Вид збор: Придавка
стасит, висок
Англиски: tall Турски: boylu

бордо повеќе

Вид збор: Придавка
темноцрвена боја
Англиски: bordeaux Француски: bordeaux

борчлија повеќе

мн. борчлии
Вид збор: Именка, машки род
(немен. по род) Должник, тој што борчи, што има борч.
Англиски: debtor Турски: borçlu Албански: debitor, borxhli

борчлија повеќе

Види и: борчлија (м.)
борчлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што е заборчен, што должи некому пари.
Англиски: indebted

бош повеќе

Вид збор: Придавка
празен, несодржаен, јалов
Англиски: empty Турски: boş

браон повеќе

Вид збор: Придавка
Кафена боја, нешто што е во кафена боја.
Англиски: brown

бруто повеќе

Вид збор: Придавка
Тежина на стока заедно со обвивката и амбалажата.
Англиски: gross Албански: bruto

бурмалија повеќе

мн. бурмалии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Прстен во форма на бурма.
Англиски: ring
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш