Наука - категорија

сеизмолог повеќе

мн. сеизмолози
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по сеизмологија.
Англиски: seismologist

сеизмологија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Наука што ги изучува потресите во земјината кора.
Англиски: seismology

сеизмолошки повеќе

сеизмолошка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сеизмологија.
Англиски: seismologic
Примери:
Сеизмолошки завод.

семејство повеќе

мн. семејства
Вид збор: Именка, среден род
Во научната класификација - група сродни нешта.
Англиски: family Албански: farefis

систематика повеќе

мн. систематики
Вид збор: Именка, женски род
Наука за распределување на животни и растенија по групи: видови, родови, фамилии и сл.
Англиски: systematics Албански: sistematika
Примери:
систематика на растенијата.

социолог повеќе

мн. социолози
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по социологија.
Англиски: sociologist

социологизам повеќе

социологизмот
Вид збор: Именка, машки род
Разгледување на фактите и појавите од гледиште на општествено-историската обусловеност.
а - б - д - е - з - и - м - н - о - п - р - с - т - ф - х