Наука - категорија

ревизија повеќе

мн. ревизии
Вид збор: Именка, женски род
Преразгледување на некое учење или теорија за да се внесат неприемливи измени.
Англиски: revision Албански: rishqyrtim, revizion
Примери:
Ревизија на марксизмот.

ревизионизам повеќе

(едн.) ревизионизмот
Вид збор: Именка, машки род
Правец што подложува на ревизија некое учење или теорија.
Англиски: revisionism Албански: revizionizëm
Примери:
Ревизионизмот на непријателите на дарвинизмот.
а - б - д - е - з - и - м - н - о - п - р - с - т - ф - х