Народна поезија - категорија

цвителен повеќе

цвителна
Вид збор: Придавка
кој свети, кој светка
Англиски: shiny
Примери:
Зацвилела ми, зацвилела ми / цвителна ѕвезда.

цвитен повеќе

цвитни
Вид збор: Придавка
светол
Англиски: shiny
Примери:
цвитно руво

целивне повеќе

Види и: целива (несв.)
целивнат
Вид збор: Глагол, свршен
бакне
Англиски: kiss Албански: puth

црвеник повеќе

(едн.) црвеника
Вид збор: Именка, машки род
Народен назив за месеците јуни и јули.

црн повеќе

црни
Вид збор: Придавка
лош, зол, злокобен
Англиски: evil Албански: mëkatar

црноперка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Назив за стрела со црно перо.
Англиски: black arrow
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш