Народна поезија - категорија

френгија повеќе

мн. френгии
Вид збор: Придавка
Само во склопот: сабја френгија - остра француска сабја.
Англиски: saber

фрлокрил повеќе

фрлокрили
Вид збор: Придавка
брзоног
Англиски: light-footed
Примери:
коњче фрлокрило

фрушки повеќе

Вид збор: Придавка
Како стален епитет крај именката ноже (мал нож на преклопување).
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш