Народна поезија - категорија

убавест повеќе

убавичка
Вид збор: Придавка
убавичок
Англиски: pretty
Примери:
(нар. поез.) Ој невесто убавесто.

уболни повеќе

(се) уболнат
Вид збор: Глагол, свршен
оболи, се разболи, падне болен
Англиски: fall ill

убори повеќе

уборат
Вид збор: Глагол, свршен
обори, собори
Англиски: bring down

увари повеќе

уварат
Вид збор: Глагол, свршен
Свари, подготви нешто (варејќи).
Англиски: cook Албански: ziej

увилно повеќе

Вид збор: Прилог
нажалено, тажно
Англиски: sadly
Примери:
Увилно оди покрај трпеза.

угоди повеќе

угодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се угоди) се случи
Англиски: happen Албански: ndodh
Примери:
Па се угодило на ден на Велигден (се случило на ден Велигден).

укове повеќе

Види и: кове (несв.)
уковат
Вид збор: Глагол, свршен
поткове
Албански: mbath

уланче повеќе

Види и: улан (м.)
Вид збор: Именка, среден род
улан
Англиски: horseman

улога повеќе

Вид збор: Именка, машки род
улогавец, улогар
Англиски: invalid Албански: invalid

улути повеќе

Види и: налути (св.)
улутат
Вид збор: Глагол, свршен
налути
Англиски: anger Албански: hidhëroj
Примери:
Го улути кнезот.
(се улути) се налути
Англиски: get angry Албански: hidhërohem
Примери:
(нар. поез.) Крале Марко се улути.

умеси повеќе

умесат
Вид збор: Глагол, свршен
меси
Англиски: knead

умилен повеќе

умилени
Вид збор: Придавка
тажен, нажален
Англиски: sad

умор повеќе

(едн.) уморот
Вид збор: Именка, машки род
умирачка, смрт
Англиски: death Албански: vdekje
Примери:
на умор

умори повеќе

уморат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, усмрти
Англиски: kill Албански: vret
(се умори) се убие, се усмрти
Англиски: die Албански: humb jetë

урони повеќе

(се) уронат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) изрони
Англиски: crumble

усети повеќе

усетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се усети) се досети
Англиски: remember Албански: kujtohet

усни повеќе

уснат
Вид збор: Глагол, свршен
заспие
Англиски: put to sleep

уста повеќе

Вид збор: Именка, машки род
мајстор
Англиски: master Турски: usta Албански: mjeshtër
Примери:
уста Ѓуро - мајстор Ѓуро

уташин повеќе

Види и: ут (м.)
мн. уташини
Вид збор: Именка, машки род
ут
Англиски: owl
Примери:
Си пособра уташина/уташина кумашина.

утече повеќе

утечат
Вид збор: Глагол, свршен
побегне
Англиски: escape
Примери:
И боздоган му утече /и не погоди Турчина.

утокми повеќе

утокмат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) натокми

утркала повеќе

утркалат
Вид збор: Глагол, свршен
стркала
Англиски: roll
Примери:
Му утркала руса глава.
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш