Народна поезија - категорија

табарина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Долга гуња.

тажалка повеќе

мн. тажалки
Вид збор: Именка, женски род
погребна песна
Англиски: lamentation

тако повеќе

Вид збор: Прилог
во клетви, колнење
Примери:
Тако ти (ми) бога.

танко повеќе

Вид збор: Прилог
полека, бавно, фино
Англиски: slowly

таткин повеќе

Вид збор: Придавка
татков
Примери:
Во таткини скутови.

тевница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
темница
Англиски: darkness

тегне повеќе

тегнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди во одреден правец.
Англиски: move Албански: lëviz

тежок повеќе

тешки
Вид збор: Придавка
За жена или женско животно - трудна, бремена.
Англиски: pregnant Албански: shtatzënë

теленга повеќе

мн. теленги
Вид збор: Именка, женски род
кочија
Англиски: coach
Примери:
Со девет теленги по него.

теленгар повеќе

мн. теленгари
Вид збор: Именка, машки род
кочиџија
Англиски: coachman

телчарче повеќе

Види и: телчар (м.)
мн. телчарчина
Вид збор: Именка, среден род
телчар
Примери:
Дечина луди телчарчина.

темничар повеќе

мн. темничари
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Назив за јужен ветер.
Англиски: south wind Албански: erë jugu

тишка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
птица
Англиски: bird

тоа повеќе

Види и: тој (зам.)
Вид збор: Заменка
За истакнување, за потсилување.
Англиски: this Албански: ky, kjo

тонок повеќе

Види и: танок (прид.)
тонка
Вид збор: Придавка
танок
Англиски: thin
Примери:
Тонка јасика тонка да бидит.

тоска повеќе

мн. тоски
Вид збор: Именка, женски род
Долга платнена кошула (фустан) машка облека кај албанците.
Примери:
Тоска кошула, танко шамиче.

точка повеќе

мн. точки
Вид збор: Именка, женски род
чешмурка
Англиски: tap Албански: çep

трговиште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Пазар, пазариште, место каде што се тргува, трговски центар.
Англиски: marketplace

трговче повеќе

мн. трговчиња
Вид збор: Именка, среден род
трговец
Англиски: merchant

трепетулчица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
трепетуша
Англиски: jewel pin

треска повеќе

трескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се јаде, се гризе
Албански: hahet

трескулав повеќе

трескулави
Вид збор: Придавка
слаб, болежлив, трескав
Примери:
куче трескулаво

три повеќе

трите
Вид збор: Број
Три девет - три пати по девет.
Албански: tre herë

тригодински повеќе

Види и: тригодишен (прид.)
тригодинска
Вид збор: Придавка
тригодишен
Англиски: three-years
Примери:
Вино пие, вино тригодинско.

три-девет повеќе

Вид збор: Прилог
Три-девет пати.
Англиски: threefold
Примери:
На планина има три-девет јунаци.

трновица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
(нар. поез.) нешто направено од трње
Примери:
трновица подзглавница

трои повеќе

Вид збор: Број
(мн.) Реден број од три.
Англиски: third
Примери:
Да седиш, мари, да чекаш / до двои петли.

тројноглав повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со три глави.
Примери:
Змија тројноглава (тројоглава).

труди повеќе

трудат
Вид збор: Глагол, несвршен
уморува, мачи
Англиски: toil Албански: lodh, mundon
Примери:
Не труди ми коња.

туѓинче повеќе

мн. туѓинчиња
Вид збор: Именка, среден род
туѓинец
Англиски: foreigner

тук повеќе

Вид збор: Прилог
тука
Англиски: here

туралија повеќе

Вид збор: Придавка
За монета која има тура, која е со тура.
Примери:
Жолтица туралија.

тучи повеќе

тучат
Вид збор: Глагол, несвршен
Масти, замастува, зачинува со маст; храни со маст, со мрсно јадење.
Англиски: fatten
Примери:
(нар. поез.) Зошто ти се прасиња / да си тучам момите.
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш