Народна поезија - категорија

обара повеќе

обараат
Вид збор: Глагол, свршен
пребара, претресе
Англиски: search Албански: kërkoj

обата повеќе

Вид збор: Број
(без член) Само за лица од машки род - и едниот и другиот.
Англиски: both
обајцата
Англиски: both

обденица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Име на ѕвездата што се гледа наутро; планетата Венера.
Англиски: morning star

обесен повеќе

обесени
Вид збор: Придавка
Што служи за обесување.

обрани повеќе

обранат
Вид збор: Глагол, свршен
подрани
Англиски: get up early

оброди повеќе

обродат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде многу род, роди, народи нешто во голем број.
Англиски: fruit Албански: jep shumë fruta

оброни повеќе

обронат
Вид збор: Глагол, свршен
За солзи - пролее, пророни.
Англиски: burst Албански: derdh, shpërthej

овчарин повеќе

Види и: овчар (м.)
мн. овчари
Вид збор: Именка, машки род
овчар
Англиски: shepherd

огнебојка повеќе

мн. огнебојки
Вид збор: Именка, женски род
Како епитет за пушка.

огрева повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
изгрев
Англиски: sunrise

одврти повеќе

одвртат
Вид збор: Глагол, свршен
За очи - извади, ископа.
Англиски: cut out Албански: nxjerr

оловат повеќе

оловатиот
Вид збор: Придавка
Оловен.

омразниче повеќе

Види и: омразен (прид.)
мн. омразничиња
Вид збор: Именка, среден род
омразен, омразит

он повеќе

Види и: тој (зам.)
Вид збор: Заменка
Лична заменка за трето лице.
Англиски: he Српски: он

опои повеќе

опојат
Вид збор: Глагол, свршен
Опие.

отсреќа повеќе

Вид збор: Прилог
Од спротивна страна, спроти, во пресрет.
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш