Музика и танц - категорија

цезура повеќе

мн. цезури
Вид збор: Именка, женски род
пауза во мелодија
Англиски: cesura Албански: pauzë

цигулка повеќе

мн. цигулки
Вид збор: Именка, женски род
виолина
Англиски: violin, fiddle

цимбал повеќе

мн. цимбали
Вид збор: Именка, машки род
Музички инструмент со многу жици по кои се удира со чеканчиња.
Англиски: cymbal

цимбалист повеќе

мн. цимбалисти
Вид збор: Именка, машки род
Музичар што свири на цимбал.
Англиски: cymbalist

цистра повеќе

мн. цистри
Вид збор: Именка, женски род
Стар жичен музички инструмент, сличен со лаута, но со рамно дно.
Англиски: cither
Примери:
Овој инструмент најверојатно е комбинација од средновековните „цистра“ или „цитара“ и арапската лејта. [извор]

цитра повеќе

мн. цитри
Вид збор: Именка, женски род
Инструмент со множество жици.
Англиски: zither

цифун повеќе

мн. цифуни
Вид збор: Именка, машки род
Писката на зурлата.

црногорка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
вид оро
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш