Музика и танц - категорија

фагот повеќе

мн. фаготи
Вид збор: Именка, машки род
Дрвен дувачки музички инструмент.
Англиски: bassoon

фаготист повеќе

мн. фаготисти
Вид збор: Именка, машки род
Музичар што свири на фагот.
Англиски: bassoonist

фалсет повеќе

Види и: фалцет (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
фалцет
Англиски: falsetto

фалцет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Највисоки тонови на човечкиот глас при што резонанца не прави градниот кош туку горните каверни на говорниот орган.
Англиски: falsetto

фалцетен повеќе

фалцетна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на фалцет.
Примери:
фалцетен глас

фалшив повеќе

фалшива
Вид збор: Придавка
При пеење или свирење - кој звучи неточно.
Англиски: false

фалшира повеќе

фалшираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Погрешно пее или погрешно свири.
Германски: falsch

фантазија повеќе

мн. фантазии
Вид збор: Именка, женски род
Мизичка творба со слободна форма.
Англиски: fantasia Албански: fantazi
Примери:
Фантазија на тема.

фантазира повеќе

фантазираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Импровизира, свири подготовка.
Англиски: improvise Албански: improvizoj

фанфара повеќе

мн. фанфари
Вид збор: Именка, женски род
Инструмент, труба за свечени сигнали.
Англиски: fanfare

фигура повеќе

мн. фигури
Вид збор: Именка, женски род
Ритмичко-мелодиски елемент што ја украсува музичката творба.
Англиски: figure Албански: figuroj

фигурист повеќе

мн. фигуристи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што изведува фигури при танцување.
Албански: figurist

филхармонија повеќе

филхармонијата
Вид збор: Именка, женски род
Голем симфониски оркестар.
Англиски: philharmonic Албански: filarmoni

филхармониски повеќе

филхармонискиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што е својствен на филхармонија.
Англиски: philharmonic
Примери:
филхармониски оркестар

филхармоничар повеќе

мн. филхармоничари
Вид збор: Именка, машки род
Музичар што свири во филхармонија.
Англиски: philharmonic

финал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Завршен дел на музичко или литературно дело.
Англиски: finale Албански: mbarim, fund

фистула повеќе

мн. фистули
Вид збор: Именка, женски род
Многу танок глас.
Англиски: falsetto Албански: falcet, zë shumë i hollë

фламенко повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Традиционален андалузиски танц на музика од гитара.
Англиски: flamenco

флаута повеќе

мн. флаути
Вид збор: Именка, женски род
Вид лимен дувачки инструмент.
Англиски: flute

флејта повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид лимен дувачки инструмент.
Англиски: flute
Примери:
Волшебната флејта.

флејтист повеќе

мн. флејтисти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што свири на флејта.
Англиски: flutist Албански: flautist, flejtist

флигорна повеќе

мн. флигорни
Вид збор: Именка, женски род
Лимен дувачки музички инструмент со мека звучност.
Англиски: flugelhorn Германски: Flügelhorn

флигорнист повеќе

мн. флигорнисти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што свири на флигорна.

фокс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
фокстрот
Англиски: foxtrot

фокстрот повеќе

фокстротот
Вид збор: Именка, машки род
Вид танц со брз ритам.
Англиски: foxtrot Албански: fokstrot
Музичка творба за таков танц.
Англиски: foxtrot Албански: fokstrot

фолк повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
музички фолклор
Англиски: folk

форте повеќе

Вид збор: Прилог
Силно, громко, со полн глас.
Англиски: forte

форте повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Место во музичко дело што се исполнува силно, громко; самото такво исполнување.
Англиски: forte

фортепијано повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Вид музички инструмент сличен на пијано.
Англиски: pianoforte

фортисимо повеќе

Вид збор: Прилог
Уште посилно, погромко, со уште пополн глас.
Англиски: fortissimo

фраза повеќе

мн. фрази
Вид збор: Именка, женски род
Релативно завршен дел од музичка тема.
Англиски: phrase Албански: frazë

фуга повеќе

мн. фуги
Вид збор: Именка, женски род
Последователно повторување на една музичка тема од неколку гласа.
Англиски: fugue Албански: fugë
Музичка творба заснована врз такво повторување.
Англиски: fugue Албански: fugë
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш