Музика и танц - категорија

тажаленка повеќе

мн. тажаленки
Вид збор: Именка, женски род
тажна песна
Англиски: lamentation
Примери:
погребални тажаленки

такт повеќе

мн. тактови
Вид збор: Именка, машки род
Ритмичка мерка, единица.
Англиски: beat Албански: takt
Редење на рамномерни движења едноподруго.
Англиски: rhythm Албански: ritëm, takt

тактира повеќе

тактираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одмерува, удира такт на некаква мелодија.

таламбас повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид тапан од метална полутопка.
Англиски: drum

тамбур повеќе

мн. тамбури
Вид збор: Именка, машки род
тапан, барабан
Англиски: tambourine Турски: tambur

тамбура повеќе

мн. тамбури
Вид збор: Именка, женски род
Ориентален жичен музички инструмент.
Англиски: tanbur Турски: tambur

тамбураш повеќе

мн. тамбураши
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на тамбура.
Англиски: guitarist

тамбурашки повеќе

тамбурашкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на тамбура и тамбураш.
Примери:
тамбурашки оркестар

тамбурина повеќе

мн. тамбурини
Вид збор: Именка, женски род
дајре
Англиски: tambourine

тамбурица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
тамбура

танго повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Kако танц, игра.
Англиски: tango Албански: tango
Како музика за таков танц.
Англиски: tango Албански: tango

танец повеќе

мн. танци
Вид збор: Именка, машки род
оро
Англиски: dance
Примери:
(разг.) Води (трга) танец.

танц повеќе

мн. танци
Вид збор: Именка, машки род
Движење, чекори во такт со музиката.
Англиски: dance Албански: vallëzim
Примери:
модерен танц

танцмајстор повеќе

мн. танцмајстори
Вид збор: Именка, машки род
учител по танцување
Англиски: dancing instructor Германски: Tanzmeister

танцов повеќе

танцова
Вид збор: Придавка
Што е сврзан со танц, што се однесува на танц.
Англиски: dancing

танцува повеќе

танцуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чекорење во такт со музиката.
Англиски: dance

танцување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
танц
Англиски: dancing

танцувач повеќе

мн. танцувачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице кое изведува танц.
Англиски: dancer

танцувачка повеќе

мн. танцувачки
Вид збор: Именка, женски род
Лице кое изведува танц.
Англиски: dancer

танчар повеќе

мн. танчари
Вид збор: Именка, машки род
наспрема танец
Англиски: dancer Албански: valltar
наспрема танц
Англиски: dancer Албански: valltar, vallzues

танчарија повеќе

мн. танчарии
Вид збор: Именка, женски род
танчарка
Англиски: dancer Албански: vallëtare, lojtare
жена ороводец
Англиски: dancer Албански: vallëtare
танцувачка
Англиски: dancing Албански: vallëtare

тапан повеќе

мн. тапани
Вид збор: Именка, машки род
Македонски народен ударен инструмент, направен од буково, оревово или костеново дрво и покриен со штавена овча или козја кожа од двете страни.
Англиски: drum
Примери:
(разг.) Се надул како еѓупски тапан.

тапанар повеќе

мн. тапанари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што го бие тапанот.
Англиски: drummer Албански: daulxhi, tamburist

тапанче повеќе

мн. тапанчиња
Вид збор: Именка, среден род
тапан
Англиски: drum Албански: daulle

тапанџија повеќе

Види и: тапанар (м.)
мн. тапанџии
Вид збор: Именка, машки род
тапанар
Англиски: drummer

тарабука повеќе

мн. тарабуки
Вид збор: Именка, женски род
Традиционален музички ударен инструмент обложен со кожа само од едната страна.
Англиски: Darbuka Турски: darbuka

тарантела повеќе

мн. тарантели
Вид збор: Именка, женски род
Брз танц со кастанети од јужна Италија.
Англиски: tarantella Албански: tarantela
Музика за танц од јужна Италија.
Англиски: tarantella Албански: tarantelë

твист повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Танц што се карактеризира со вртење на телото.
Англиски: twist

текст повеќе

мн. текстови
Вид збор: Именка, машки род
Зборовите кон музичко дело.
Англиски: lyrics Албански: tekst kënge
Примери:
Секој член ќе треба да ги оцени сите композиции и тоа одделно за музика, текст, аранжман, интерпретација и сценски настап.

тема повеќе

мн. теми
Вид збор: Именка, женски род
Мотив на музичка композиција.
Англиски: theme Албански: motiv

тембр повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Својство, боја на звук, карактеристична за еден глас или инструмент.
Англиски: timbre

темпо повеќе

мн. темпа
Вид збор: Именка, среден род
Брзина при исполнување на некое музичко дело.
Англиски: tempo Албански: tempo

тенор повеќе

мн. тенори
Вид збор: Именка, машки род
највисок машки глас
Англиски: tenor Албански: tenor
пејач со таков глас
Англиски: tenor Албански: tenor

тенорист повеќе

Вид збор: Именка, машки род
тенор пејач
Англиски: tenor

тенористички повеќе

тенористичкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на тенорист.

тенорски повеќе

тенорскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на тенор.

терца повеќе

мн. терци
Вид збор: Именка, женски род
Трет степен од дијатонската скала; интервал меѓу првиот и третиот степен на скалата.
Англиски: third Албански: terca
Примери:
Овие терци ќе ги отсвириш потивко.

терцет повеќе

мн. терцети
Вид збор: Именка, машки род
Музичка композиција за тројца исполнувачи.
Англиски: trio Албански: trio
Тројца свирачи или пејачи.
Англиски: trio Албански: trio

тешкото повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Македонско машко оро што обично се игра во придружба на зурла и тапан.

тимпан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид ударен музички инструмент.
Англиски: timbrel

тон повеќе

мн. тонови
Вид збор: Именка, машки род
Музички звук со определена височина.
Англиски: tone Албански: tingull
Интервал на гамата, кој се состои од два полутона и што се зема како единица при определувањето на разликите на звуците по височина.
Англиски: interval Албански: interval

тонален повеќе

тоналниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на тон или тоналитет.
Англиски: tonal

тоналитет повеќе

мн. тоналитети
Вид збор: Именка, машки род
Како хармониска основа на композицијата.
Англиски: tonality Албански: tonalitet
Примери:
воопшто - звучност, вид и природа на звукот, карактер на тонот.

транскрипција повеќе

мн. транскрипции
Вид збор: Именка, женски род
Пренесување на музичко дело, напишано за еден инструмент или глас, на друг.
Англиски: transcription Албански: transkriptim

трембет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
барабан
Англиски: drum
Примери:
(нар.поез.) Комар ми свирка свиреше / жаба трембетот биеше.

тремпете повеќе

Вид збор: Именка, среден род
барабан
Англиски: drum
Примери:
Бие тремпете.

триангла повеќе

мн. триангли
Вид збор: Именка, женски род
Ударен музички инструмент во форма на триаголник.
Англиски: triangle

трио повеќе

мн. трија
Вид збор: Именка, среден род
Музичко дело за три различни инструменти или гласа.
Англиски: trio Албански: trio
Тројца инструменталисти или пејачи што го изведуваат заедно тоа дело.
Англиски: trio Албански: trio

триола повеќе

мн. триоли
Вид збор: Именка, женски род
Ритмички украс од три еднакви ноти што траат колку за две од нив.

тричетвртински повеќе

тричетвртинска
Вид збор: Придавка
Три дела од нешто поделено на четири еднакви делови.
Англиски: three-quarter
Примери:
тричетвртински такт.

тромбон повеќе

мн. тромбони
Вид збор: Именка, машки род
Вид дувачки инструмент.
Англиски: trombone

тромбонист повеќе

мн. тромбонисти
Вид збор: Именка, машки род
Музичар што свири на тромбон.
Англиски: trombonist

тромпета повеќе

мн. тромпети
Вид збор: Именка, женски род
Вид дувачки инструмент.
Англиски: trumpet

труба повеќе

мн. труби
Вид збор: Именка, женски род
Вид лимен дувачки инструмент.
Англиски: trumpet

трубадур повеќе

мн. трубадури
Вид збор: Именка, машки род
средновековен провансалски поет-пејач
Англиски: troubadour

трубадурски повеќе

трубадурска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трубадур.
Примери:
Трубадурски песни.

трубач повеќе

мн. трубачи
Вид збор: Именка, машки род
Оној што свири на труба.
Англиски: trumpeter Албански: trombist

трубачки повеќе

трубачка
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трубач.
Примери:
Трубачки оркестар.

трубен повеќе

трубна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на труба.
Примери:
Трубен сигнал.

труби повеќе

трубат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири со труба.
Англиски: trumpet Албански: bie trompës

туба повеќе

мн. туби
Вид збор: Именка, женски род
Вид лимен дувачки инструмент со низок регистер.
Англиски: tuba Албански: tubë

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За тапан - чука.
Англиски: drum Албански: zukat

тупкање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(за тапан) чукање
Англиски: knocking Албански: trokas

турбофолк повеќе

(едн.) турбофолкот
Вид збор: Именка, машки род
Мешавина меѓу фолк и модерна музика.

туркиџија повеќе

мн. туркиџии
Вид збор: Именка, машки род
пејач, песнарија, песнопоец
Англиски: singer Турски: türkücü
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш