Музика и танц - категорија

пајдушка повеќе

(едн.) пајдушката
Вид збор: Именка, женски род
вид оро
Англиски: dance Турски: payduşka

панкер повеќе

мн. панкери
Вид збор: Именка, машки род
Изведувач на панк-музика.
Англиски: punk Албански: panker

парафраза повеќе

мн. парафрази
Вид збор: Именка, женски род
Разработка на туѓа музичка тема.
Англиски: paraphrase Албански: parafrazë

партија повеќе

мн. партии
Вид збор: Именка, женски род
Дел од повеќегласна музичка творба којaшто се исполнува од еден глас или еден инструмент.
Англиски: part

партитура повеќе

мн. партитури
Вид збор: Именка, женски род
Збир на сите партии од повеќегласна музичка творба.
Англиски: score
Примери:
Партитура на опера.

партитурен повеќе

партитурниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што припаѓа на партитура.

пасторала повеќе

мн. пасторали
Вид збор: Именка, женски род
пастирска песна
Англиски: pastoral Албански: pastorale, baritore
Музичко дело со пастирски, идиличен карактер.
Англиски: pastoral Албански: pastorale, baritore

пауза повеќе

мн. паузи
Вид збор: Именка, женски род
Ритмички прекин на мелодија.
Англиски: pause Албански: pauzë
Знак со кој се бележи дожината на музичкиот прекин.
Англиски: pause Албански: pauzë

певец повеќе

мн. певци
Вид збор: Именка, машки род
добар пејач
Англиски: singer Албански: këngëtar i mirë

певица повеќе

мн. певици
Вид збор: Именка, женски род
Добра пејачка, обично на оперска, класична музика.
Англиски: singer

певлив повеќе

певливиот
Вид збор: Придавка
Што може лесно да се отпее.
Англиски: singable
Примери:
Певлива мелодија.

пее повеќе

пеат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - со глас изведува мелодични тонови, умее да изведува такви тонови; професионално се занимава со пеење; исполнува оперска партија.
Англиски: sing Албански: këndoj
(се пее) Се пее песна.
Англиски: sing Албански: këndohet

пеење повеќе

Види и: пее (несв.)
мн. пеења
Вид збор: Именка, среден род
Исполнување песни, арии како уметност, како професија.
Англиски: singing Албански: këndon

пејач повеќе

мн. пејачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што пее, што умее да пее.
Англиски: singer Албански: këngëtar
Примери:
Во куќата се сите пејачи.
Човек што му е професија пеењето.
Англиски: singer Албански: këngëtarë
Примери:
Оперски пејач.

пејачка повеќе

Види и: пејач (м.)
мн. пејачки
Вид збор: Именка, женски род
жена пејач
Англиски: singer

пејачки повеќе

пејачкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на пејач и на пејачи.
Англиски: singing
Што е составен од пејачи или пејачки.
Англиски: singing

перкусија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Удиралки за џез оркестар.
Англиски: percussion Албански: perkusion

перкусионен повеќе

перкусиона
Вид збор: Придавка
Во врска со перкyсија.

перкусионист повеќе

мн. перкусионисти
Вид збор: Именка, машки род
Музичар, репродуктивен уметник, специјалист на удиралки.
Англиски: percussionist

перце повеќе

мн. перциња
Вид збор: Именка, среден род
Тенко и рамно пластично парче за свирење на жичен инструмент.
Албански: pendë

песна повеќе

мн. песни
Вид збор: Именка, женски род
Творба за пеење.
Англиски: song Албански: këngë
Таква творба во моментот на исполнувањето; самата мелодија.
Англиски: melody Албански: melodi

песнарија повеќе

мн. песнарии
Вид збор: Именка, машки род
песнопоец, песнопојка
Англиски: singer

песнариче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
песнарија, песнопојче

песнарка повеќе

мн. песнарки
Вид збор: Именка, женски род
Збирка песни што се пеат.
Англиски: song book

песнарче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
песнарка

песничка повеќе

Види и: песна (ж.)
мн. песнички
Вид збор: Именка, женски род
песна
Англиски: song

песнопејче повеќе

мн. песнопејчиња
Вид збор: Именка, среден род
песнопоец, песнопојка
Англиски: singer
Примери:
Славејчето - песнопојче.

песнопоец повеќе

мн. песнопојци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пее многу убаво.
Англиски: singer Албански: këngëtar

песнопојка повеќе

Види и: песнопоец (м.)
мн. песнопојки
Вид збор: Именка, женски род
За жена песнопоец.
Англиски: singer

петолиние повеќе

мн. петолинија
Вид збор: Именка, среден род
Петте линии за ноти.

пијанино повеќе

мн. пијанина
Вид збор: Именка, среден род
Вид мало пијано со вертикално поставени жици.
Англиски: pianino

пијанисимо повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Дел од музичка творба којшто се исполнуаа многу тивко.
Англиски: pianissimo

пијанист повеќе

мн. пијанисти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што свири на пијано.
Англиски: pianist
Примери:
Врвен пијанист.

пијанистика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Техника, умешност, уметност на изведување пијанистички дела.
Англиски: pianism Германски: Pianistik
Примери:
македонска пијанистика

пијанистички повеќе

Види и: пијанист (м.)
пијанистичка
Вид збор: Придавка
пијанист
Англиски: piano

пијанистка повеќе

Види и: пијанист (м.)
мн. пијанистки
Вид збор: Именка, женски род
пијанист
Англиски: pianist

пијано повеќе

мн. пијана
Вид збор: Именка, среден род
музички инструмент
Англиски: piano Албански: piano
Дел од мyзичка творба што се исполнува тивко.
Англиски: piano Албански: piano

пијано повеќе

Вид збор: Прилог
За исполнување музичка творба - тивко.
Англиски: piano

пикола повеќе

мн. пиколи
Вид збор: Именка, женски род
Вид мала усна армоника.
Албански: pikola, harmonikë goje e vogël
Вид мала флејта, пиколо.
Англиски: piccolo Албански: pikola, flaut e vogël

пиколо повеќе

мн. пиколи
Вид збор: Именка, среден род
Мала флејта, пикола.
Англиски: piccolo Албански: faut evogël, pikolo

писка повеќе

мн. писки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од дувачки инструмент, обично во форма на цевка каде што се создава воздух.
Англиски: whistle Албански: pipëz

погуди повеќе

Види и: гуди (несв.)
погудат
Вид збор: Глагол, свршен
Гуди малку, кратко време.
Англиски: fiddle

погусли повеќе

Види и: гусли (несв.)
погуслат
Вид збор: Глагол, свршен
Гусли малку, кратко време.

поема повеќе

мн. поеми
Вид збор: Именка, женски род
Термин со кој се именуваат некои музички дела.
Англиски: poem Албански: poema

полиритмичен повеќе

полиритмичниот
Вид збор: Придавка
Музичко дело што има повеќе ритмички разновидности.
Англиски: polyrhythmic

полифонија повеќе

мн. полифонии
Вид збор: Именка, женски род
Многугласна музика, повеќегласно пеење или свирење, при што секој глас има полна мелодиска самостојност.
Англиски: polyphony Албански: polifoni

полифоничен повеќе

полифонични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на полифонија.
Англиски: polyphonous

полка повеќе

мн. полки
Вид збор: Именка, женски род
Вид танц и музика за таков танц.
Англиски: polka

полонеза повеќе

мн. полонези
Вид збор: Именка, женски род
Полски танц со свечено чекорење, обично при отворање на бал.
Англиски: polonaise Албански: polonjezë
Музика за таков танц.
Англиски: polonaise Албански: polonjezë

полутон повеќе

мн. полутонови
Вид збор: Именка, машки род
половина тон
Англиски: semitone Албански: gjysmëton

поп-група повеќе

мн. поп-групи
Вид збор: Именка, женски род
Музичка група која изведува поп-музика.
Англиски: pop-group

попевка повеќе

мн. попевки
Вид збор: Именка, женски род
Лирска песна со едноставна мелодија што ја сочинуваат обично еден или два гласа.

поп-музика повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Популарна музика со различни правци (шлагер, сонг, мјузикл).
Англиски: pop music

посвири повеќе

посвират
Вид збор: Глагол, свршен
Свири малку, кратко време.
Англиски: play music

потпури повеќе

мн. потпурија
Вид збор: Именка, среден род
Музичка пиеса составена од делови на разни музички творби.

предуслови повеќе

Види и: услови (св.)
предусловат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави предуслов.
Англиски: entail

прелудиум повеќе

мн. прелудиуми
Вид збор: Именка, машки род
Воведен дел од музичко дело.
Англиски: prelude Албански: prelud, hyrje
Куса, самостојна музичка творба, обично за пијано.
Англиски: prelude Албански: prelud

придружба повеќе

(едн.) придружбата
Вид збор: Именка, женски род
Придружување на група, глас или соло инструмент или оркестар.
Англиски: accompaniment Албански: shoqërim

примабалерина повеќе

мн. примабалерини
Вид збор: Именка, женски род
Прва, најдобра балерина во балетски состав.
Англиски: prima ballerina

примадона повеќе

мн. примадони
Вид збор: Именка, женски род
Најдобра певица што ги пее главните улоги во оперски ансамбл; актерка што ги глуми главните улоги.
Англиски: prima donna Албански: primadonë

прсторед повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Редослед на прстите со кои се свири на музичките инструменти.
Англиски: fingering Српски: прсторед

псалтир повеќе

мн. псалтири
Вид збор: Именка, машки род
Вид жичен инструмент со чија придружба се пеани псалмите.
Англиски: psalter Албански: psalter
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш