Музика и танц - категорија

игра повеќе

мн. игри
Вид збор: Именка, женски род
Систем од движења што се изведуваат по одредени правила и во одреден ритам.
Англиски: dance Албански: vallëzim

игра повеќе

играат
Вид збор: Глагол, несвршен
Учествува во изведба на оро, танц и сл.
Англиски: dance Албански: vallëzon

игроорен повеќе

игроорни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на игроорец.

игроорец повеќе

мн. игроорци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што добро игра во оро.

извив повеќе

мн. извиви
Вид збор: Именка, машки род
Извивање, модулација на глас, на мелодија.
Англиски: coloratura Албански: koloraturë zëri

извива повеќе

извиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За глас, мелодија - прави извивки, варирање на тонската линија.
Англиски: vary Албански: ndryshoj tonin
(се извива) За глас, мелодија - пее колоратура.
Англиски: vary Албански: ndryshon

извлече повеќе

извлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Произведе тон на музички инструмент.
Англиски: make tone Албански: nxjerrë, prodhon

инструмент повеќе

мн. инструменти
Вид збор: Именка, машки род
Предмет или механизам со кој се произведуваат музички тонови.
Англиски: instrument Албански: instrument

инструменталист повеќе

мн. инструменталисти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што изведува инструментална музика.
Англиски: instrumentalist

интервал повеќе

мн. интервали
Вид збор: Именка, машки род
Растојание меѓу два тона во однос на нивната висина.
Англиски: interval Албански: interval

интермецо повеќе

мн. интермеца
Вид збор: Именка, среден род
Кусо музичко дело што се исполнува меѓу чиновите на драмските и оперските претстави, меѓу две телевизиски емисии и сл.
Англиски: intermezzo Албански: intermexo

интонација повеќе

мн. интонации
Вид збор: Именка, женски род
Музикален акцент, карактеристичен за некои источни јазици.
Англиски: intonation Албански: intonacion
Звучење на музички инструмент при свирење и на глас при пеење.
Англиски: intonation Албански: intonacion
Давање основен тон при започнување со свирење или со пеење.
Англиски: tuning Албански: akordim

интонира повеќе

интонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава интонација, основен тон, започне, започнува со пеење или свирење.
Англиски: intonate Албански: intonoj, akordoj

исвири повеќе

исвират
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со исполнувањето мелодија на некој инструмент.
Англиски: play
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш