Митологија - категорија

чудо повеќе

мн. чуда
Вид збор: Именка, среден род
Митолошки појава, настан што е во спротивност со природната законитост, последица на натприродни сили.
Англиски: miracle Албански: mrekulli

чума повеќе

мн. чуми
Вид збор: Именка, женски род
Митолошко суштество претставено како стара жена со распуштени коси која носи сѐ пред себе.
Англиски: Fury
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч