Митологија - категорија

Херкул повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Грчки јунак познат по натприродна физичка сила.
Латински: Herakle, Herekules Англиски: Hercules

хидра повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Во старогрчката митологија - многуглава змија.
Англиски: Hydra Албански: Hydra, gjarpër shumëkrerësh

химера повеќе

мн. химери
Вид збор: Именка, женски род
Во старогрчката митологија - чудовиште со глава на лав, труп на коза и опашка на змеј.
Англиски: chimera Албански: himerë, përbindësh
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч