Митологија - категорија

феја повеќе

мн. феи
Вид збор: Именка, женски род
Во западноевропската митологија - волшебница, самовила.
Англиски: fairy

феникс повеќе

мн. феникси
Вид збор: Именка, машки род
Во митологијата на некои древни народи - птица што изгорува штом ќе ја насети смртта и пак се раѓа од сопствената пепел.
Англиски: phoenix Албански: feniks
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч