Митологија - категорија

оградиса повеќе

оградисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разболе тешко од нагазување на лошо место според народното верување, таму каде што одат самовилите или таму каде што ги чуваат нивните деца.

оракул повеќе

мн. оракули
Вид збор: Именка, машки род
Пророк кај старите Грци и Римјани.
Англиски: oracle Албански: orakull, profet
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч