Митологија - категорија

Марс повеќе

Вид збор: Име
Бог на војната во римската митологија.
Англиски: Mars

медуза повеќе

мн. медузи
Вид збор: Именка, женски род
Жена што на главата наместо коса има змии.
Англиски: medusa

менада повеќе

мн. менади
Вид збор: Именка, женски род
Женски следбеници на богот на виното и веселбите Бах.
Англиски: maenads

муза повеќе

мн. музи
Вид збор: Именка, женски род
Божица, заштитничка на некоја уметноcт или наука, една од деветте Зевсови ќерки.
Англиски: muse Албански: muzë
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч