Митологија - категорија

кентаур повеќе

мн. кентаури
Вид збор: Именка, машки род
Кај старите Грци - митолошко суштество што има човечки лик и тело на коњ.
Англиски: centaur Албански: kentaur

кербер повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во грчката митологија - триглав пес што го чува влезот во подземниот свет.
Англиски: Cerberus Албански: Kerber në mitologjin greke

киклоп повеќе

мн. киклопи
Вид збор: Именка, машки род
Во грчката митологија - џин со едно око на средината од челото.
Англиски: Cyclops Албански: kiklop

купидон повеќе

мн. купидони
Вид збор: Именка, машки род
Римски бог на љубовта.
Латински: Cupido Англиски: Cupid
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч