Митологија - категорија

демон повеќе

мн. демони
Вид збор: Именка, машки род
Кај старите Грци - божество, добар или лош дух врзан за судбината на еден човек.
Англиски: demon Албански: djall

дријада повеќе

мн. дријади
Вид збор: Именка, женски род
Во старогрчката митологија шумска нимфа, горска самовила што постоела и умирала заедно со дрвото во кое живеела.
Англиски: dryad Грчки: Δρυάδ
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч