Митологија - категорија

бог повеќе

мн. богови
Вид збор: Именка, машки род
Во митологијата - бесмртно натприродно суштество, олицетворение на природните сили или на дел од природата и од животот.
Англиски: god Албански: Zot
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч