Минералогија - категорија

пена повеќе

мн. пени
Вид збор: Именка, женски род
минерал
Латински: spuma maris Англиски: pumice Албански: mineral

порфир повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Цврст минерал со темноцрвена боја, пурпурен камен.

порфирен повеќе

порфирни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на порфир, што е изработен од порфир.
а - г - д - ж - к - м - п - с - у - ц - ч