Минералогија - категорија

минерал повеќе

мн. минерали
Вид збор: Именка, машки род
Природно неорганско хемиско тело што се наоѓа во Земјината кора или на површината, со постојан хемиски состав и утврдени физички својства и утврдена специфична внатрешна кристална структура.
Англиски: mineral

момирок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Силикатен минерал, во облик на кристали што се двојат во тенки ливчиња, минерал кој влегува во составот на гранитите и другите карпи.
Англиски: feldspar
а - г - д - ж - к - м - п - с - у - ч