Минералогија - категорија

доломит повеќе

мн. доломити
Вид збор: Именка, машки род
Вид минерал што се јавува како природен двоен карбонат на калциум и магнезиум.
Англиски: dolomite
Примери:
Доломитот во природата се наоѓа во вид на карпи.
а - г - д - ж - к - м - п - с - у - ц - ч