Минералогија - категорија

гранит повеќе

(едн.) гранитот
Вид збор: Именка, машки род
Исклучително цврст камен, сличен на мермер, што се користи како градежен материјал (за изработување на споменици, надгробни плочи, фасади).
Англиски: granite
а - г - д - ж - к - м - п - с - у - ц