Математика - категорија

евклидов повеќе

евклидови
Вид збор: Придавка
Што се однесува на Евклид.
Англиски: euclidean

единаесет повеќе

единаесетте
Вид збор: Број
Основен број за определена бројност, кој се бележи со бројката 11.
Англиски: eleven Албански: njëmbëdhjetë

единица повеќе

мн. единици
Вид збор: Именка, женски род
Последната цифра во повеќецифрените броеви, класа на единици.
Албански: njëshe

еднокрак повеќе

еднокракиот
Вид збор: Придавка
Геометриска слика со еден крак.

експонент повеќе

мн. експоненти
Вид збор: Именка, машки род
Показател, број што покажува колку пати еден број треба да се помножи со самиот себе.
Англиски: exponent Албански: eksponent

експоненцијален повеќе

експоненцијални
Вид збор: Придавка
Што е функција на експонентот.
Англиски: exponential

екстраполира повеќе

екстраполираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Приближно одредува вредности вон еден интервал врз основа на дадени вредности во интервалот.
Англиски: extrapolate

елипса повеќе

мн. елипси
Вид збор: Именка, женски род
Затворена кружна линија со јајчест облик.
Англиски: ellipse Албански: elipsë

елипсест повеќе

елипсестиот
Вид збор: Придавка
Со форма својствена на елипсата.
Англиски: elliptic

елипсоид повеќе

мн. елипсоиди
Вид збор: Именка, машки род
Во геометријата - тело слично на сфера во која сите пресеци со рамнини се елипси.
Англиски: ellipsoid

елиптичен повеќе

елиптичниот
Вид збор: Придавка
елипсест
Англиски: elliptic
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш