Математика - категорија

агол повеќе

мн. агли
Вид збор: Именка, машки род
Дел од рамнина ограничен со две полуправи што поаѓаат од иста точка.
Англиски: angle Албански: kënd

аксиом повеќе

мн. аксиоми
Вид збор: Именка, машки род
Основна вистина, појдовно начело.
Англиски: axiom

алгебра повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Гранка од математиката што ги проучува операциите со општи броеви.
Англиски: algebra Албански: algjebër

алгоритам повеќе

мн. алгоритми
Вид збор: Именка, машки род
Ефективен метод во сметањето со кој од дадени појдовни податоци се доаѓа до бараниот резултат.
Англиски: algorithm Албански: algoritëm

алтитуда повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Висина во однос на даден точка.
Англиски: altitude

аналитика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од геометријата.
Англиски: analytics Албански: analitikë

апроксимација повеќе

мн. апроксимации
Вид збор: Именка, женски род
приближување, постепено изедначување
Англиски: approximation

апциса повеќе

мн. апциси
Вид збор: Именка, женски род
Хоризонталната оска во координатниот систем.
Англиски: abscissa

аритметика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од математиката; наука за броевите, изразени со бројки, и за сметањето со нив.
Англиски: arithmetic
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш