Литература - категорија

сага повеќе

мн. саги
Вид збор: Именка, женски род
Старо усно или писмено предание кај нордиските народи за подвизите на боговите, кралевите, митолошките јунаци итн.
Англиски: saga Албански: sagë
Примери:
исландска сага
Долго прозно дело, обично во неколку книги.
Англиски: saga Албански: sagë. baladë
Примери:
За него како и за другите романи од „Балканската сага“ пишуваат критичарите.

сатира повеќе

мн. сатири
Вид збор: Именка, женски род
Литературно дело во кое се исмеваат остро негативните појави на стварноста.
Англиски: satire Албански: satirë

сатирик повеќе

мн. сатирици
Вид збор: Именка, машки род
сатиричар
Англиски: satirist

сатиричар повеќе

мн. сатиричари
Вид збор: Именка, машки род
Писател, автор на сатири.
Англиски: satirist

сатиричен повеќе

сатирични
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сатира, кој се јавува како сатира.
Англиски: satirical
Примери:
Сатирична поема.

сентиментализам повеќе

сентиментализмот
Вид збор: Именка, машки род
Литературен правец во втората половина на 18 и почетокот на 19 век.
Албански: sentimentalizëm

сестина повеќе

мн. сестини
Вид збор: Именка, женски род
Во поезијата - строфа од шест стиха.

симплока повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Стилска фигура што се состои од повторување на исти зборови на почетокот и на крајот од стиховите.

скаска повеќе

Види и: сказна (ж.)
мн. скаски
Вид збор: Именка, женски род
сказна
Англиски: story

складен повеќе

складни
Вид збор: Придавка
хармоничен

слик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во поезијата - поклопување на крајните слогови.
Англиски: rhyme

созвучје повеќе

мн. созвучја
Вид збор: Именка, среден род
Во литературата - повторување на сходни гласови; рима.
Англиски: rhyme Албански: rimë

сонет повеќе

мн. сонети
Вид збор: Именка, машки род
Стихотворба од 14 стиха.
Англиски: sonnet
Примери:
Шекспировите сонети.

сонетен повеќе

Види и: сонет (м.)
сонетни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сонет.
Примери:
Сонетен венец.

сонетски повеќе

Вид збор: Придавка
сонетен

состав повеќе

мн. состави
Вид збор: Именка, машки род
работа, дело
Англиски: composition Албански: vepër

сочен повеќе

сочни
Вид збор: Придавка
За јазик, литературно дело, сценска игра - образен, јасен, изразен.
Англиски: juicy Албански: pikant

спомен повеќе

мн. спомени
Вид збор: Именка, машки род
(обично мн.) мемоари
Англиски: memoirs Албански: memoare

споредба повеќе

мн. споредби
Вид збор: Именка, женски род
Во науката за литературата - компарација.
Албански: krahasim

стапка повеќе

мн. стапки
Вид збор: Именка, женски род
Во литературата - ритмична единица на стих.
Англиски: rhyme Албански: ritëm

стил повеќе

мн. стилови
Вид збор: Именка, машки род
Начин на пишување, на изразување на мислите.
Англиски: style Албански: stil

стилист повеќе

мн. стилисти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што има убав стил.
Англиски: stylist Албански: stilist

стих повеќе

мн. стихови
Вид збор: Именка, машки род
(само мн.) стихотворба
Англиски: poetry Албански: vjershë

стихозбирка повеќе

мн. стихозбирки
Вид збор: Именка, женски род
збирка стихови
Англиски: anthology

стихотворба повеќе

мн. стихотворби
Вид збор: Именка, женски род
Песна, литературна творба во стихови.
Англиски: poem
Примери:
Стихотворбите на Кочо Рацин.

стихотворен повеќе

стихотворна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на стихотворство и стихотворба.
Примери:
Стихотворна збирка.

стихотворење повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Создавање стихови, поезија.
Англиски: poetry

стихотворец повеќе

мн. стихотворци
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој создава стихови.
Англиски: poet Албански: poet

стихотворство повеќе

(едн.) стихотворството
Вид збор: Именка, среден род
Создавање стихови, поезија.
Англиски: poetry

стихуван повеќе

стухувани
Вид збор: Придавка
Изразен во стихови.
Англиски: rhymed
Примери:
Во стихувана форма.

стрип повеќе

мн. стрипови
Вид збор: Именка, машки род
Цел таков расказ.
Англиски: comic strip Албански: strip

строфа повеќе

мн. строфи
Вид збор: Именка, женски род
Неколку стиха што образуваат целост по рима или ритам.
Англиски: strophe

сцена повеќе

мн. сцени
Вид збор: Именка, женски род
Одделна епизода во литературно дело.
Англиски: episode Албански: epizodë
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч