Ликовна уметност - категорија

фигура повеќе

мн. фигури
Вид збор: Именка, женски род
Во скулптурата и живописот - лик на човек или животно.
Англиски: figure Албански: figurë

фигурист повеќе

мн. фигуристи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што изработува фигури.
Англиски: sculptor Албански: figurist

фотогравира повеќе

фотогравираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пренесува фотографија на бакарна плоча.
Англиски: photo-engrave

фреска повеќе

мн. фрески
Вид збор: Именка, женски род
Слика изведена со водни бои на малтер.
Англиски: fresco Албански: afresk

фреско повеќе

Вид збор: Именка, среден род
фреска
Англиски: fresco Албански: afresk

фрескоживопис повеќе

мн. фрескоживописи
Вид збор: Именка, машки род
Сликарство на фрески и икони во православните цркви.
Англиски: fresco

фрескосликарство повеќе

фрескосликарството
Вид збор: Именка, среден род
Сликање на ѕид, сликање фрески.
Англиски: mural

футуризам повеќе

футуризмот
Вид збор: Именка, машки род
Правец во ликовната уметност и во литературата настанат во почетокот на овој век.
Англиски: futurism
а - б - в - г - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - ш