Ликовна уметност - категорија

галерија повеќе

мн. галерии
Вид збор: Именка, женски род
Специјална просторија или градба наменета за изложување уметнички дела.
Англиски: gallery Албански: galeri

графика повеќе

мн. графики
Вид збор: Именка, женски род
Вид ликовна уметност, создавање слики и цртежи со помош на релјефна подлога од која се отпечатуваат повеќе примероци.
Англиски: graphic arts Албански: arte grafike
Примерок на така добиена слика.
Англиски: graphic Албански: grafikë

графичар повеќе

мн. графичари
Вид збор: Именка, машки род
Човек, уметник што се занимава со графика.
Англиски: graphic artist Албански: grafik
а - б - в - г - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - ш