Книжевен збор - категорија

хабитус повеќе

хабитусот
Вид збор: Именка, машки род
Целокупен надворешен впечаток што го остава еден уметник.
Англиски: habitus Албански: habitus

хетера повеќе

мн. хетери
Вид збор: Именка, женски род
Жена со лесно држење.
Англиски: hetaera

хир повеќе

мн. хирови
Вид збор: Именка, машки род
каприц
Англиски: caprice

хула повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Груб напад со зборови; исмевање на нешто што е свето.
Англиски: sacrilege
Примери:
Грозна хула.

хулење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
улење
Англиски: blasphemy

хули повеќе

хулат
Вид збор: Глагол, несвршен
Напаѓа, навредува, исмева нешто што е свето.
Англиски: blaspheme
Примери:
Не хули (на) бога.

хулител повеќе

мн. хулители
Вид збор: Именка, машки род
Човек што хули.
Англиски: blasphemer

хуманизира повеќе

хуманизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави човек, станува хуман.
Англиски: humanize
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш