Книжевен збор - категорија

пагуба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
загуба, штета
Англиски: loss

пагубен повеќе

пагубна
Вид збор: Придавка
погубен
Англиски: deadly

пагубно повеќе

Вид збор: Прилог
погубно
Англиски: deadly

палач повеќе

мн. палачи
Вид збор: Именка, машки род
џелат
Англиски: executioner

палец повеќе

мн. палци
Вид збор: Именка, машки род
Мера за должина = 0,027 м.
Англиски: measure Албански: njësi matëse për gjatësi

пан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Господин - на полски и чешки.
Англиски: gentleman Албански: zotëri

панегирик повеќе

мн. панегирици
Вид збор: Именка, машки род
Говор во кој се фали, се слават подвизи и велича некој или нешто.
Англиски: panegyric Албански: panegjirik, lavd
Примери:
Дворските слуги и измеќари испеале оди и панегирици.

панегиричар повеќе

мн. панегиричари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што состава или држи панегирици.
Албански: panegjirik

пантеон повеќе

пантеонот
Вид збор: Именка, машки род
Зграда во која се чуваат земните останки на знаменити луѓе.
Англиски: pantheon Албански: panteon

пар повеќе

мн. парови
Вид збор: Именка, машки род
рало, чифт
Англиски: pair Албански: çift

парабола повеќе

мн. параболи
Вид збор: Именка, женски род
вид прикаска
Англиски: parable Албански: parabolë, alegori

параволија повеќе

мн. параволии
Вид збор: Именка, женски род
парабола
Англиски: parable
Примери:
Параволијата од богатиот и од Лазара.

парафраза повеќе

мн. парафрази
Вид збор: Именка, женски род
Прераскажување или повторување со свои зборови туѓи текстови, мисли, изрази.
Англиски: paraphrase Албански: parafrazë

парник повеќе

мн. парници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е член на некој пар.
Англиски: pair

пароксизам повеќе

мн. пароксизми
Вид збор: Именка, машки род
Ненадејна појава на силна душевна возбуда, силно чувство; врв, кулминација на некоја возбуда воопшто.
Англиски: paroxysm Албански: paroksizëm

пастир повеќе

мн. пастири
Вид збор: Именка, машки род
овчар, чобан
Англиски: shepherd Албански: pastorë, bari

пастирка повеќе

Види и: пастир (м.)
мн. пастирки
Вид збор: Именка, женски род
За жена пастир.
Англиски: shepherdess

пастирски повеќе

пастирска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на, што е од пастир.
Примери:
пастирска песна
Што се однесува на пастир како душегрижник.
Англиски: pastoral
Примери:
пастирска проповед

патешественик повеќе

Види и: патешествие (ср.)
мн. патешественици
Вид збор: Именка, машки род
патник, авантурист
Англиски: adventurer

патешественица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Жена патешественик.
Англиски: adventurer

патешествие повеќе

мн. патешествија
Вид збор: Именка, среден род
Пат, патување (обично долг или во далечни земји, или полно со преживеалици).
Англиски: adventure

патоводен повеќе

патоводна
Вид збор: Придавка
Што служи како патоказ.
Англиски: pathbreaking
Примери:
(разг.) Патоводна идеја.

патологија повеќе

(едн.) патологијата
Вид збор: Именка, женски род
Скршнување од нормата, ненормалност.
Англиски: pathology Албански: patologji

патопис повеќе

мн. патописи
Вид збор: Именка, машки род
Литературни импресии од патување.
Англиски: book of travels

патријарх повеќе

мн. патријарси
Вид збор: Именка, машки род
Стар и истакнат човек што важи како авторитет во некоја дејност или област.
Англиски: patriarch Албански: patriark

паупер повеќе

мн. паупери
Вид збор: Именка, машки род
сиромав
Англиски: pauper

пауперизација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Масовно осиромашување.
Англиски: impoverishment

певец повеќе

мн. певци
Вид збор: Именка, машки род
добар пејач
Англиски: singer Албански: këngëtar i mirë
поет
Англиски: poet Албански: poet
црковен пејач
Англиски: church singer Албански: psaltës

певица повеќе

мн. певици
Вид збор: Именка, женски род
Добра пејачка, обично на оперска, класична музика.
Англиски: singer

пее повеќе

пеат
Вид збор: Глагол, несвршен
За природни појави - издава еднолични гласови, шумови.
Англиски: sound Албански: këndoj

пеење повеќе

Види и: пее (несв.)
мн. пеења
Вид збор: Именка, среден род
песна
Англиски: song Албански: këngë

пеперушка повеќе

мн. пеперушки
Вид збор: Именка, женски род
Вратоврска во форма на пеперуга.
Англиски: bow tie Албански: kravatë flutur

перпетуум-мобиле повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Идеално замислена, но неостварена машина што би работела без трошење енергија, вечен мотор, вечно движење.
Англиски: perpetuum mobile

персифлажа повеќе

мн. персифлажи
Вид збор: Именка, женски род
Духовито, остроумно исмевање.
Англиски: persiflage

персона повеќе

мн. персони
Вид збор: Именка, женски род
личност, особа
Англиски: person Албански: person

персонификација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Претставување на предмет или апстрактен поим и идеја во човечки лик.
Англиски: personification

петлетен повеќе

петлетна
Вид збор: Придавка
петолетни, петгодишни

петно повеќе

мн. петна
Вид збор: Именка, среден род
пега
Англиски: stain Албански: njollë, nishan
срам
Англиски: stigma Албански: turp, mbarre, njollë
Примери:
(разг.) Фрла петно врз нешто.

петоглав повеќе

Вид збор: Придавка
Што има пет глави.
Примери:
петоглаво чудовиште

петолетен повеќе

Види и: петлетен (прид.)
петолетна
Вид збор: Придавка
петлетен

петолиние повеќе

мн. петолинија
Вид збор: Именка, среден род
Петте линии за ноти.

пилигрим повеќе

мн. пилигрими
Вид збор: Именка, машки род
Богомолец што патува.
Англиски: pilgrim Албански: pelegrin

пилигримски повеќе

пилигримска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на пилигрим, пилигрин.

писец повеќе

мн. писци
Вид збор: Именка, машки род
Препишувач или составувач на старите ракописни книги.
Албански: përshkrues

пискотен повеќе

пискотна
Вид збор: Придавка
Што крешти, писка.
Англиски: shrieking
Примери:
Пискотен плач.

писмен повеќе

писмени
Вид збор: Придавка
Што е напишан, отпечатен, објавен.
Англиски: printed Албански: i shtypur

плавен повеќе

плавна
Вид збор: Придавка
одмерен, точен
Англиски: measured
Примери:
Плавно движење.

плавно повеќе

Вид збор: Прилог
складен, одмерен
Англиски: balanced

плавност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
складност, точност, одмереност, ритмичност

плах повеќе

Вид збор: Придавка
плашлив, страшлив, бојазлив
Англиски: anxious

плачевен повеќе

Види и: плачлив (прид.)
плачевна
Вид збор: Придавка
плачлив
Примери:
Плачевни резултати.

плачевно повеќе

Вид збор: Прилог
(книж. прен. ретко)

плејада повеќе

мн. плејади
Вид збор: Именка, женски род
Група славни луѓе што живееле обично во една епоха.
Англиски: pleiades

плодотворен повеќе

плодотворна
Вид збор: Придавка
Што го спомага развитокот на нешто; што овозможува добри резултати.
Англиски: fruitful
Примери:
Плодотворна дејност

плодотворно повеќе

Вид збор: Прилог
Што овозможува добри резултати.
Англиски: fruitful

плодотворност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Носење плодови, давање резултати.
Англиски: fruitfulness
Примери:
плодотворноста на идеите.

повини повеќе

Види и: повинува (несв.)
(се) повинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) повинува
Англиски: subordinate

повинува повеќе

(се) повинуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се потчинува, се покорува на нечии барања, наредби, прописи и сл.
Англиски: subordinate

поглавар повеќе

мн. поглавари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е на чело, прв во хиерархијата.
Англиски: head Албански: pris

погуба повеќе

мн. погуби
Вид збор: Именка, женски род
погубување, уништување, пропаст
Англиски: execution

подложи повеќе

подложат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави некого или нешто во некаква позиција на притисок, на испитување или преиспитување и сл.
Англиски: subject Албански: nënshtroj

поднебје повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Простор под небото, небеска височина.
Англиски: sky Албански: nënqiell

полусвет повеќе

(едн.) полусветот
Вид збор: Именка, машки род
Средина на луѓе со сомнителен морал (свет на криминал, наркоманија, проституција).

поместен повеќе

поместениот
Вид збор: Придавка
Што е објавено во печат, книга, издание.
Англиски: published

понес повеќе

Види и: понесе (св.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
занес

попадне повеќе

попаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде во некакво место, во некаква ситуација.
Англиски: fall into Албански: bie në

попремавне повеќе

Види и: премавне (св.)
попремавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Премавне малку, во определен степен.

попримири повеќе

Види и: примири (св.)
попримират
Вид збор: Глагол, свршен
Помири малку, донекаде.

пораѓа повеќе

пораѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пораѓа) се создава, се појавува, настанува
Англиски: create Албански: krijohet, formohet

поразителен повеќе

Види и: поразен (прид.)
поразителни
Вид збор: Придавка
поразен
Англиски: devastating

пори повеќе

порат
Вид збор: Глагол, несвршен
цепи, расекува
Англиски: split

порив повеќе

мн. пориви
Вид збор: Именка, машки род
Силна желба, стремеж да се направи, да се изврши нешто.
Англиски: urge Албански: nxitje, shtytje
Силно изразување на некакво чувство, расположение и сл.
Англиски: impulse Албански: impuls, shtytje
инстинкт, нагон
Англиски: instinct Албански: instikt, prirje

породи повеќе

породат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, создаде, причини
Англиски: create Албански: krijoj
(се породи) Настане, се создаде.
Англиски: create Албански: lind, krijohet

поседник повеќе

мн. поседници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што поседува недвижен имот.
Англиски: proprietor

поседува повеќе

поседуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има како карактеристика, својство, особина.
Англиски: possess Албански: posedon

посети повеќе

посетат
Вид збор: Глагол, свршен
За настан, состојба - дојде, настапи, се појави, настана.
Англиски: visit Албански: vizitoj, vij

последен повеќе

последни
Вид збор: Придавка
Штотуку споменат.
Англиски: last Албански: në fund

последува повеќе

последуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне по некого веднаш или пак по некое време.
Англиски: follow
Дејствува согласно со нешто, по примерот на некој друг.
Англиски: follow
Следи, се појави по нешто или како резултат на нешто.
Англиски: follow

посматрачки повеќе

посматрачкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на посматрање, на посматрач.

постановка повеќе

мн. постановки
Вид збор: Именка, женски род
Организирање на сценска претстава.
Англиски: setting

пост скриптум повеќе

Вид збор: Сложенка
Додатна забелешка на крај од писмо или текст.
Англиски: post scriptum

потпир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
потпор

потслон повеќе

мн. потслони
Вид збор: Именка, машки род
покриено место, покрив над глава
Англиски: shelter

поттекст повеќе

(едн.) поттекстот
Вид збор: Именка, машки род
Внатрешна, скриена смисла на текстот (пишан или изговорен)

похвала повеќе

мн. похвали
Вид збор: Именка, женски род
Беседа или песна со која нешто се фали.
Англиски: laudation

праисконски повеќе

праисконска
Вид збор: Придавка
Што бил, што постоел од многу одамна, од старо време, што е од памтивек.
Англиски: primeval

праоблик повеќе

мн. праоблици
Вид збор: Именка, машки род
Прв, првобитен облик на нешто.
Англиски: archetype

првенец повеќе

мн. првенци
Вид збор: Именка, машки род
Прво објавено книжевно дело.
Англиски: first work Албански: puna e parë

првоначален повеќе

првоначалниот
Вид збор: Придавка
првобитен
Англиски: original

преваленција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
предоминација, надмоќ, претежност
Англиски: prevalence

превлада повеќе

Види и: преовлада (св.)
превладаат
Вид збор: Глагол, свршен
преовлада
Англиски: predominate

превозмогне повеќе

превозмогнат
Вид збор: Глагол, свршен
Преброди, надвие, надрасне нешто.
Англиски: overcome

превосходен повеќе

превосходни
Вид збор: Придавка
одличен, извонреден, најдобар
Англиски: excellent
Што е изразен во најголем степен, што е од најголемо значење.
Англиски: foremost

превосходство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
надмоќ, предност
Англиски: primacy

превратен повеќе

Види и: преврат (м.)
превратни
Вид збор: Придавка
Што е полн со преврати, со неочекувани промени, со изненадувања.

прегрми повеќе

Види и: грми (несв.)
прегрме
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да вика.
Албански: ndal të thërras

предназначи повеќе

предназначат
Вид збор: Глагол, свршен
Однапред определи, назначи, намени за некого или за нешто.
Англиски: earmark

преклони повеќе

преклонат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведне, свие нешто.
Англиски: bend Албански: lakoj

прелест повеќе

мн. прелести
Вид збор: Именка, женски род
убавина, красота
Англиски: beauty Албански: hijeshi, bukuri

премилостив повеќе

премилостиви
Вид збор: Придавка
Што е извонредно, премногу милостив.

преобрати повеќе

преобратат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши влијание врз некого да премине во друга вера, мислење, идеологија.
Англиски: convert Албански: konvertoj, ndërroj fenë

преса повеќе

мн. преси
Вид збор: Именка, женски род
Периодичен печат (весници, списанија, журнали).
Англиски: press Албански: shtyp

пресоздаде повеќе

пресоздадат
Вид збор: Глагол, свршен
Повторно создаде, создаде поинаку.
Англиски: recreate

претег повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што претега, натежнува.
Англиски: plenty
Примери:
До кога само ќе се бркаат членови, божем ги имаме на претег.

приварди повеќе

привардат
Вид збор: Глагол, свршен
Почува извесно време.
Англиски: look after

привнесе повеќе

привнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе уште нешто, воведе дополнително.
Англиски: add

призив повеќе

мн. призиви
Вид збор: Именка, машки род
повик
Англиски: calling

призива повеќе

призиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
повикува
Англиски: call

призове повеќе

призоват
Вид збор: Глагол, свршен
повика

приклони повеќе

приклонат
Вид збор: Глагол, свршен
Свие надолу, наведне.
Англиски: incline Албански: përkulem, krrusem

примат повеќе

мн. примати
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Првенство, прво место во ранг, првенствено значење.
Англиски: primacy Албански: parësi, primat

примирен повеќе

примирениот
Вид збор: Придавка
помирен

примири повеќе

примират
Вид збор: Глагол, свршен
помири
Англиски: reconcile Албански: pajtoj
(се примири) се помири
Англиски: reconcile Албански: qetsoj, pajtoj

принадлежи повеќе

принадлежат
Вид збор: Глагол, несвршен
припаѓа
Англиски: belong

припева повеќе

припеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Придружува некого со тивко пеење.

присилба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
принуда
Англиски: pressure

пристан повеќе

мн. пристани
Вид збор: Именка, машки род
прибежиште, засолнување, заштита
Англиски: haven Албански: strehim

пристане повеќе

пристанат
Вид збор: Глагол, свршен
За кораб, чун - доведе до пристан, застане на пристан.
Албански: ndalohet, ankoroj

пристрасти повеќе

пристрастат
Вид збор: Глагол, свршен
Страсно засака.
Англиски: inflame

прогоненик повеќе

мн. прогоненици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се наоѓа во прогонство.
Англиски: exile

прогонител повеќе

мн. прогонители
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прогонубва некого.

продухови повеќе

продуховат
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни, проткае со дух; даде духовен израз, значење.

прозорец повеќе

мн. прозорци
Вид збор: Именка, машки род
Отворен пат, видик.
Англиски: view Албански: dritare

проѕре повеќе

проѕрат
Вид збор: Глагол, свршен
Насети, сфати, проникне во нешто.

произведе повеќе

произведат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, создаде
Англиски: cause Албански: shkaktoj

производ повеќе

мн. производи
Вид збор: Именка, машки род
Резултат на умствена работа, книжевно, уметничко дело.
Англиски: creation Албански: vepër

произнесе повеќе

(се) произнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, изнесе свое мислење.
Англиски: state

происход повеќе

Види и: исход (м.)
мн. происходи
Вид збор: Именка, машки род
резултат
Англиски: result
потекло
Англиски: origin

проклетство повеќе

мн. проклетства
Вид збор: Именка, среден род
Извик при силно негодување.
Англиски: damnation Албански: ofshamë, sharje

прокоба повеќе

мн. прокоби
Вид збор: Именка, женски род
Претчувство, навестување на нешто лошо.
Англиски: premonition

пролет повеќе

мн. пролети
Вид збор: Именка, женски род
најубавиот период, убава иднина
Англиски: spring Албански: pranverë

промискуитет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Често менување на сексуални партнери.
Англиски: promiscuity
Примери:
Промискуитетот минуваше неказнето, разводот беше дозволен.

промисла повеќе

мн. промисли
Вид збор: Именка, женски род
Во религиозните претстави - дејствување на бог, на вишо суштество врз постапките на човекот.
Англиски: providence

просветител повеќе

мн. просветители
Вид збор: Именка, машки род
Тој што просеветува, што шири просвета.
Англиски: educator

просветителски повеќе

просветителскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на просветител и на просветителство.
Англиски: educational

просветлен повеќе

просветлениот
Вид збор: Придавка
Што доживеал полна хармонија на духовното и телесното во спознавањето на себеси.
Англиски: enlighted

просветление повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Јасност на сознавањето.
Англиски: enlightenment

просветли повеќе

просветлат
Вид збор: Глагол, свршен
Доживее состојба на полна хармонија на духовното и телесното во спознавањето на себеси.
Англиски: enlighten

проскрипција повеќе

мн. проскрипции
Вид збор: Именка, женски род
Објавување на имиња за да бидат изложени на презир; јавен прозив.
Англиски: proscription

простосмртен повеќе

простосмртни
Вид збор: Придавка
Што има особини на обичен човек.
Англиски: mortal
Примери:
простосмртни слабости

проусти повеќе

проустат
Вид збор: Глагол, свршен
Прозбори, каже нешто.
Англиски: talk

прочит повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
прочитување
Англиски: reading
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш