Книжевен збор - категорија

заврска повеќе

мн. заврски
Вид збор: Именка, женски род
заплет
Англиски: entanglement Албански: konflikt, zënkë

заговорник повеќе

мн. заговорници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што заговара, се застапува за нешто.
Англиски: supporter Албански: përkrahës, mbështetës

задушевен повеќе

задушевниот
Вид збор: Придавка
Што е искрен, топол, срдечен.
Англиски: cordial

зајави повеќе

зајават
Вид збор: Глагол, свршен
изјави
Англиски: declare Албански: deklaroj

заплет повеќе

мн. заплети
Вид збор: Именка, машки род
Елемент на книжевна дело, особено на драма, во кој доаѓа до израз судирот во градењето на дејството, интересите на ликовите.
Англиски: peripety Албански: ndërlikim

зачетник повеќе

мн. зачетници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што почнува нешто, иницијатор.
Англиски: initiator

зачеток повеќе

мн. зачетоци
Вид збор: Именка, машки род
Почеток, навестување на нешто.
Англиски: beginning Албански: fillim

земјанин повеќе

мн. земјани
Вид збор: Именка, машки род
Жител на некоја земја.
Англиски: inhabitant Албански: banor i planetës tokë

зефир повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лесен и пријатен ветер.
Англиски: Zephyr Албански: erë e lehtë, zefir

злодеец повеќе

мн. злодејци
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Англиски: criminal

злодело повеќе

мн. злодела
Вид збор: Именка, среден род
злосторство
Англиски: crime

злост повеќе

Види и: злоба (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
злоба
Англиски: evil

злостен повеќе

Види и: злобен (прид.)
злосниот
Вид збор: Придавка
злобен
Англиски: evil
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш