Иронично - категорија

кицош повеќе

мн. кицоши
Вид збор: Именка, машки род
Лице што премногу посветува внимание на својот изглед.
Англиски: dandy

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пишува невешто, прави стихови без инспирација.
Албански: pastërvitur

комитетлија повеќе

мн. комитетлии
Вид збор: Именка, машки род
член на комитет

компир повеќе

мн. компири
Вид збор: Именка, машки род
Прст од ногата што излегува од скинат чорап.
Англиски: toe Албански: kompir, gisht këmbe

конференцијаш повеќе

мн. конференцијаши
Вид збор: Именка, машки род
Лице што постојано присуствува на состаноци и конференции.

кракле повеќе

мн. краклиња
Вид збор: Именка, среден род
Тој што има долги нозе.

крем повеќе

мн. кремови
Вид збор: Именка, машки род
Највисок, најодбран слој во општеството.
Англиски: cream Албански: krem, elitë

крсти повеќе

крстат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Тури, тура вода во течност (вино, млеко).
Англиски: dilute Албански: holloj

кум повеќе

мн. кумови
Вид збор: Именка, машки род
Лице што дало придонес во разрешување некаква ситуација.
Англиски: father Албански: baba

кумир повеќе

мн. кумири
Вид збор: Именка, машки род
Предмет на обожавање, на одушевено поклонување.
Англиски: idol Албански: idhul, idol

кускуле повеќе

мн. кускулиња
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е со мал раст.
Англиски: shortie
Примери:
Се омажила за кускуле.

кускундале повеќе

Види и: кускуле (м.)
мн. кускундалиња
Вид збор: Именка, машки род
кускуле
Англиски: dwarf
а - б - в - г - д - з - ѕ - и - ј - к - м - н - о - п - р - с - у - ф - х - ш