Зоологија - категорија

џивџан повеќе

мн. џивџани
Вид збор: Именка, машки род
врабец
Англиски: sparrow Турски: civciv

џимберица повеќе

мн. џимберици
Вид збор: Именка, женски род
Назив за ластовица
Англиски: swallow
Примери:
Ластоице - џимберице.

џинка повеќе

мн. џинки
Вид збор: Именка, женски род
Вид ситна домашна кокошка.
Албански: zink, lloj pule

џинороз повеќе

мн. џинорози
Вид збор: Именка, машки род
Вид ситен домашен петел.
Англиски: rooster Турски: horoz Албански: gjel, këndes

џукела повеќе

мн. џукели
Вид збор: Именка, женски род
улично куче
Англиски: cur
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш