Зоологија - категорија

чавка повеќе

мн. чавки
Вид збор: Именка, женски род
Црна птица, сродна со гавранот.
Латински: Corvus monedula Англиски: crow

чавкин повеќе

Види и: чавка (ж.)
чавкина
Вид збор: Придавка
Што се однесува на чавка.
Примери:
Чавкино седело.

чавче повеќе

Види и: чавка (ж.)
мн. чавчиња
Вид збор: Именка, среден род
чавка
Англиски: crow

чакал повеќе

мн. чакали
Вид збор: Именка, машки род
вид диво куче
Латински: Canis aureus Англиски: jackal Албански: çakall

чапа повеќе

мн. чапи
Вид збор: Именка, женски род
чапја
Англиски: heron Албански: gatë

чапанка повеќе

мн. чапанки
Вид збор: Именка, женски род
Најдолниот дел од ногата на говедо, овца, коза; рожната материја.
Англиски: hoof

чапја повеќе

мн. чапји
Вид збор: Именка, женски род
Преселна блатна птица, бела или сива, слична на штрк.
Латински: Ardea Англиски: heron

чапкан повеќе

мн. чапкани
Вид збор: Именка, машки род
Kоњ што оди многу брзо, а со ситни чекори.
Англиски: horse Турски: çapkın Албански: lloj kali, çapkën

чаплок повеќе

Види и: чапја (ж.)
мн. чаплоци
Вид збор: Именка, машки род
чапја
Англиски: heron

чапунка повеќе

Види и: чапанка (ж.)
мн. чапунки
Вид збор: Именка, женски род
Најдолниот дел од ногата на говедо, овца, коза; рожната материја.
Англиски: hoof

чинчила повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид глодач.
Англиски: chinchilla
Примери:
крзно од чинчила

чкрапја повеќе

мн. чкрапји
Вид збор: Именка, женски род
шкорпија
Латински: Scorpio Англиски: scorpion

чукајдрвец повеќе

мн. чукајдрвци
Вид збор: Именка, машки род
клукајдрвец
Латински: Dendrocopus Англиски: woodpecker

чурулин повеќе

мн. чурулини
Вид збор: Именка, машки род
Птица што живее покрај реките по суви терени со чакал и по морските брегови.
Латински: Burhinus oedicnemus Англиски: Stone curlew

чучулига повеќе

Види и: чучурлига (ж.)
мн. чучулиги
Вид збор: Именка, женски род
чучурлига
Латински: Alauda arvensis Англиски: Skylark

чучурлига повеќе

чучурлигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Цвркоти, пее како чучурлига.

чучурлига повеќе

мн. чучурлиги
Вид збор: Именка, женски род
Вид птица со цуцка.
Латински: Alauda arvensis Англиски: Skylark Српски: шева
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш