Земјоделство - категорија

ѓубрач повеќе

мн. ѓубрачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ја ѓубри нивата со ѓубре.

ѓубре повеќе

мн. ѓубриња
Вид збор: Именка, среден род
гној
Англиски: manure Албански: qelbësirë
Вештачки, органски и минерални материи за ѓубрење на почвата.
Англиски: fertilizer Албански: pleh

ѓубрелив повеќе

ѓубреливиот
Вид збор: Придавка
За земја, нива - наѓубрен, што содржи ѓубре.
Англиски: fertilized

ѓубри повеќе

ѓубрат
Вид збор: Глагол, несвршен
Потхранува со помош на ѓубре, гнои нива и сл.
Англиски: fertilize

ѓубриво повеќе

мн. ѓубрива
Вид збор: Именка, среден род
Материја која се додава на почвата за подобрување на плодноста.
Англиски: fertilizer Турски: gübre
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш