Земјоделство - категорија

ждребец повеќе

мн. ждрепци
Вид збор: Именка, машки род
Расен коњ за приплод.
Англиски: stud Албански: kurvar

жетва повеќе

мн. жетви
Вид збор: Именка, женски род
Жниење и собирање на житото.
Англиски: harvest Албански: koorje
Принос од житото.
Англиски: crop Албански: të korra

жетвар повеќе

мн. жетвари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што жние жито, што ја извршува жетвата.
Англиски: harvester Албански: korrës

жетварче повеќе

мн. жетварчиња
Вид збор: Именка, среден род
жетвар
Англиски: harvester Албански: korrës, vjelës

жетвен повеќе

жетвениот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на жетвата, што се одвива во времето на жетва.

живинарник повеќе

мн. живинарници
Вид збор: Именка, машки род
Место, заграден простор или кафез каде што се чува живина.
Англиски: henhouse

живинарски повеќе

Види и: живинарство (ср.)
живинарска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со живинарство.
Англиски: poultry

живинарство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Одгледување живина како стопанска гранка.
Англиски: poultry farming

живинка повеќе

мн. живинки
Вид збор: Именка, женски род
живина
Англиски: poultry

живица повеќе

мн. живици
Вид збор: Именка, женски род
Растресит, плоден, почвен слој земјиште, богат со хумус и минерали.
Англиски: fertile soil

житарица повеќе

мн. житарици
Вид збор: Именка, женски род
Зрнести плодови што служат како храна.
Англиски: cereals Албански: drithëra
Растенијата од кои се добиваат зрнести плодови.
Англиски: grain Албански: drithëra

житарски повеќе

житарскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со жито.
Англиски: grain Албански: drithi

житарство повеќе

(едн.) житарството
Вид збор: Именка, среден род
Одгледување на житни култури, производство и продажба на жито.
Англиски: grain production

житен повеќе

житни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на жито, што е од жито.
Англиски: grain Албански: drithi, drithërorë

житница повеќе

мн. житници
Вид збор: Именка, женски род
Плодороден крај во кој успева жито.
Англиски: grainfield

жито повеќе

мн. жита
Вид збор: Именка, среден род
Плод од житно растение, обично од пченица.
Англиски: grain Албански: drith
(зб. мн.) Нива посеана со пченица или житни култури.
Англиски: grain field Албански: fushë drithi
Друг назив за пченица, растение и плод.
Англиски: wheat Албански: grurë

житороден повеќе

житородниот
Вид збор: Придавка
Што дава многу жито, што раѓа жито.

жнеалка повеќе

мн. жнеалки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што жнее.
Албански: korrëse
Машина за жнеење.
Англиски: harvester Албански: korrëse

жнеар повеќе

Види и: жетвар (м.)
мн. жнеари
Вид збор: Именка, машки род
жетвар
Англиски: harvester

жнеач повеќе

мн. жнеачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што жнее.
Англиски: harvester
Машина за жнеење.
Англиски: harvester

жнее повеќе

жнеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Реже житни стебла, собира, сече жито со срп или со земјоделска машина.
Англиски: harvest Албански: korr

жнејач повеќе

мн. жнејачи
Вид збор: Именка, машки род
жетвар
Англиски: harvester
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш