Земјоделство - категорија

агри повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенка со значење: се однесува на земјоделство.
Англиски: agri

агро повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенки со значење: се однесува на земјоделство
Англиски: agro

агробизнис повеќе

(едн.) агробизнисот
Вид збор: Именка, машки род
Производство и трговија со земјоделски производи.
Англиски: agricultural business

агрокомбинат повеќе

мн. агрокомбинати
Вид збор: Именка, машки род
земјоделски комбинат

агроном повеќе

мн. агрономи
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по агрономија; лице со завршен земјоделски факултет или друга земјоделска школа.
Англиски: agronomist

агрономија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Наука за земјоделството.
Англиски: agronomy

агротехника повеќе

(едн.) агротехниката
Вид збор: Именка, женски род
Примена на технички средства при обработка на земјиштето.
Англиски: agricultural technology

аквакултура повеќе

мн. аквакултури
Вид збор: Именка, женски род
Одгледување риби во базени.
Англиски: aquaculture

аренда повеќе

мн. аренди
Вид збор: Именка, женски род
Закупување на обработливо земјиште.
Англиски: rent Албански: qira

арпаџик повеќе

мн. арпаџици
Вид збор: Именка, машки род
Кокар, ситен кромид за расад, лут кромид со тригодишен циклус на развиток.
Турски: arpacık

ашладиса повеќе

ашладисаат
Вид збор: Глагол, свршен
накалеми
Англиски: graft Турски: haşlamak Албански: shartoj, mbjell

ашлама повеќе

мн. ашлами
Вид збор: Именка, женски род
калем
Турски: aşlama

ашов повеќе

мн. ашови
Вид збор: Именка, машки род
земјоделска алатка
Англиски: spade Српски: ашов
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш