Економија - категорија

ќар повеќе

(едн.) ќарот
Вид збор: Именка, машки род
Позитивен резултат од една дејност.
Англиски: profit, benefit Турски: kâr Албански: qar, fitim

ќесат повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
оскудица, криза
Англиски: scarcity Турски: kesat Албански: skamje
Примери:
Голем ќесат е.

ќесим повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
закуп, наем
Англиски: rent Турски: kesim Албански: rent, qira
спогодба, устен договор
Англиски: verbal contact Албански: marrëveshje

ќефил повеќе

Вид збор: Именка, машки род
жирант, јамец
Англиски: guarantor Турски: kefil Албански: garant
Примери:
Стори ми се ќефил - биди ми жирант.

ќурчиски повеќе

ќурчиска
Вид збор: Придавка
Крзнарски, што е поврзано со ќурчиство.
Албански: i lëkurës, lëkure
Примери:
ќурчиски дуќан
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш