Економија - категорија

хаерлија повеќе

мн. хаерлии
Вид збор: Именка, женски род
Стари турски пари.
Албански: haerlie, monedha të vjetra turke

хиперпродукција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Претерано производство; поголемо производство од потрошувачката.
Англиски: hyperproduction Албански: hiperproduksion

хипотека повеќе

мн. хипотеки
Вид збор: Именка, женски род
Заложување недвижности за осигурување на добиен заем што се запишува во земјишните книги.
Англиски: mortgage Албански: hipotekë
Заемот осигурен со запишување во земјишните книги.
Англиски: mortgage Албански: hipotekë

хипотекарен повеќе

Види и: хипотека (ж.)
хипотекарна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на работење со хипотеки.
Албански: hipoteke, hipotekare
Примери:
Хипотекарна банка.

холдинг повеќе

мн. холдинзи
Вид збор: Именка, машки род
инвестиција во компанија
Англиски: holding
Примери:
Компанијата е еден од најголемите фармацевтски холдинзи во Русија.

хомологизира повеќе

хомологизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Дава одобрение за моторно возило за продажба во определена земја или пазар.
Англиски: license

хонорар повеќе

мн. хонорари
Вид збор: Именка, машки род
Парична награда по договор за извршена работа на писатели, артисти; на адвокати, лекари и др.
Англиски: royalty Албански: honorar
Примери:
Авторски хонорар.

хонорарен повеќе

хонорарни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хонорар.
Англиски: temporary Албански: honorare
Примери:
Хонорарна работа.

хонорарец повеќе

мн. хонорарци
Вид збор: Именка, машки род
хонорарен работник
Англиски: freelancer Албански: punëtor honorar, i pavarur

хонорира повеќе

хонорираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Определи, определува, плати, плаќа хонорар.
Албански: honoroj, shpërblej

хонорирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
хонорира
Албански: honorim

хранарина повеќе

(едн.) хранарината
Вид збор: Именка, женски род
Трошок за храна.
Албански: pagesë për ushqim
Примери:
Овој месец ни ја зголемија хранарината.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш