Екологија - категорија

ѓубралник повеќе

Види и: ѓубрарник (м.)
мн. ѓубралници
Вид збор: Именка, машки род
ѓубрарник
Англиски: garbage can

ѓубрар повеќе

мн. ѓубрари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што го чисти и го носи ѓубрето.
Англиски: garbageman

ѓубрарник повеќе

мн. ѓубрарници
Вид збор: Именка, машки род
Сад за ѓубре.
Англиски: garbage can

ѓубрарски повеќе

ѓубрарскиот
Вид збор: Придавка
Што е наменет за ѓубре, што се однесува на ѓубре.

ѓубре повеќе

мн. ѓубриња
Вид збор: Именка, среден род
отпадоци, нечистотија, смет
Англиски: garbage Турски: gübre Албански: mbeturinë, bërllog

ѓубретарина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Трошоци за собирање и транспорт на смет.
Англиски: sanitation costs

ѓубреџија повеќе

мн. ѓубреџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што го чисти и го собира ѓубрето.
Англиски: garbageman

ѓубриште повеќе

мн. ѓубришта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што се фрла ѓубрето.
Англиски: dump Турски: gübrelik Албански: plehrishte
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - џ - ш